ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ -настан во Романија 20-22 април 2018

ЗА ПОТРЕБИТЕ НА ПРОЕКТОТ „ХОЛОКАУСТ НА БАЛКАНОТ “ АРНО ОБЈАВУВА ПОВИК ЗА 2 УЧЕСНИКА НА НАСТАН ВО РОМАНИЈА. НАСТАНОТ ЌЕ СЕ ОДРЖИ ВО БУКУРЕШТ ВО ПЕРИОДОТ 20-22 АПРИЛ 2018. СИТЕ ТРОШОЦИ ЗА ПАТУВАЊЕТО СЕ ПОКРИЕНИ. УЧЕСНИЦИТЕ ТРЕБА ДА: – ИМААТ ИНТЕРЕС НА ТЕМАТА – ДА ГИ СПОДЕЛУВААТ ВРЕДНОСТИТЕ НА АРНО – ДА ДОПРИНЕСАТ ВО ПОНАТАМОШНИТЕ […]

 

АРНО повикува на вклучување на мажите и момчињата за родова еднаквост

Во локалот „Јавна соба“ на 16 септември, сабота, ќе се одржи саемот за мажи, „И мажите можат“.  Саемот за мажи „И мажите можат“ е национална кампања* која има за цел да го промовира вклучувањето на мажите и момчињата за родова еднаквост. Овој јавен настан ќе се одржи на 16-ти септември во „Јавна соба“ со почеток во […]

 

Повик за консултанти

МЛАДИНСКАТА МРЕЖА Y-PEER МАКЕДОНИЈА И  ЗДРУЖЕНИЕ ЗА СОЦИЈАЛНИ ИНОВАЦИИ „АРНО“ ОБЈАВУВААТ ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТИ  за ИЗРАБОТКА НА ПРЕПОРАКИ ЗА УТВРДУВАЊЕ НА НАЈСООДВЕТНИОТ МОДАЛИТЕТ ЗА СЕОПФАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА СРЗ ВО УЧИЛИШТАТА, КОЈ ЌЕ ОДГОВАРА НА ВОЗРАСТА.  Во рамки на предвидениот работен план на националната канцеларија на Фондот за населени на обединетите нации кој се спроведува во рамки […]

 

Повторно се вративме со награди од  регионален натпревар за зелени бизниси: по 10 000 долари за „Храна за сите“- платформа за продажба на ефтини оброци  и  „Еко илузија“– бизнис за илузионистички еко-пораки и едукација

(од лево кон десно: Марта Мојсова (СПИН)-минатогодишен регионален победник, Наталиај Бургиеа (МаМаОргана), Кристиан Шопов (Еко Илузии), Јане Заевски (Храна за сите), Ирина Јаневска (АРНО) и Маја Антеска (Европска банка за реконструкција и развој).  Две македонски зелени бизнис идеи освоија награди на регионалниот натпревар „Филантропија преку зелени идеи“ кој оваа година се оддржа 26-29 јули во […]

 

Од идеја до реализација: запознајте го македонскиот тим кој ни ја носи во Скопје светската активистка за нула отпад – Беа Џонсон.

Во јануари  во електронското сандаче на АРНО стигна еден интересен и необичен мејл од една девојка која ни ја раскажа својата идеја и ни се обрати за помош. Името на девојката периодов ѝ станува познато и на јавноста – Андријана Папиќ Манчева. Андријана во нејзиниот прв мејл до нас пиша : „…Имајќи ја предвид општествената […]

 

ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА СОЦИЈАЛНИ ИНОВАЦИИ „АРНО“ ОБЈАВУВА ПОВИК ЗА КОНСУЛТАНТ Во Република Македонија постои очигледна економска диспропорција во различни делови на земјата. Целата економија е концентрирана во и околу градот Скопје. Ова резултира во неповолен поларизиран развој на кој што треба да му се пристапи со прилагодена програма за локален економски развој. Со цел да се […]

 

АРНО амбициозно и’ се приближува на иднината

На 24.11   .2016, Здружението за социјални иновации „АРНО“ присуствуваше на настан организиран од страна на Амбасадата на Франција во Република Македонија, во Сити Хол, наречен „ Амбициозно да и’ се приближиме на иднината “ Главна тема на настанот беа младите: нивно ангажирање, мобилност и вработување.     „АРНО“ се претстави со проектите „Младинска професионална кујна-нови технологии за […]

 

„АРНО“ со пример за социјално претприемништво на „Solve it!“

Од 18 октомври – 22 ноември 2016 година, Младиинфо организира програма за учење социјално претприемништво Solve it!. Учесниците на овие 6 курсеви во текот на 6 недели ќе научат како да дефинираат и и пристапат кон решавање на проблем во општеството, а ќе бидат и поттикнати да учествуваат со нивната идеја на Social Impact Award […]

 

АНГАЖИРАЊЕ НА МАЖИТЕ И МОМЧИЊАТА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ – „АРНО“ СЕ ПРИКЛУЧИ НА MENENGAGE ПЛАТФОРМАТА

Во 2015 година, Обединетите нации иницираа платформа за родова еднаквост, овој пат преку ангажирање мажи и момчиња. Платформата MenEngage на Источна Европа и Централна Азија (EECA) е мрежа иницирана од Регионалната канцеларија на Фондот за население на Обединети нации (UNFPA) во EECA во соработка со MenEngage Alliance, Promundo-US и канцелариите на УНФПА во источно-европскиот и […]

 

Прогласени победниците на Social Impact Award 2016

На 29 септември 2016, во Импакт Хаб Скопје се одржа церемонијата за прогласување на победниците на Наградата за социјално претприемништво (Social Impact Award) 2016.  На церемонијата „АРНО“ како минатогодишен победник (второ место) го раскажа своето искуство од „Часови за готвење“ и им честита на сите финалисти за идеите со кои можат да направат промени на […]