Забавно детско катче на границите

Во март 2016 година како хуманитарна реакција на тажните слики на бегалци АРНО заедно со театарската екипа “Сенки и облаци” АРНО организираше неколку работилници за децата-мигранти на границата Табановце во Македонија.
Активностите кои се спроведоа беа културолошки соодветни , се користеа театарски техники бидејќи визуелизациите и боите можат да направат одлични забавни приказни без зборови и да се разберат низ културите (главниот предизвик беше да не се користат зборови бидејќи можноста за превод беше ограничена само за итни потреби).
Во текот на проектот, децата-бегалци беа охрабрени да земат учество во прилагодените програми. Фотографиите и резултатите од работилницата беа презентирани пред јавноста и добија големо внимание бидејќи театарот на сенки како алатка е многу привлечен особено кога се користи за промовирање на концептите на мир и интеркултура. Општата публика и медиумите реагираа на фотографиите и така се постави дополнителен општествен притисок на националниот пристап кон кризата со бегалците, бидејќи луѓето ги надминаа ксенофобичните верувања гледајќи ги лицата на децата, насмевките и солзите од споделените фотографии и апелираа за достоинствен хуманитарен одговор и помош.
Проектот беше спроведен во партнерство со “СОС Детско село Македонија” и поддржан од црквата Рутгерс, Њујорк (САД).

<-- wqqd9333 -->
<-- 4539333 --> <-- 4539333 --> <-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- wqqd9333 --><-- 4539333 -->
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
<-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 -->