Cepi i zbavitjes në kufi 

Në mars të 2016, si përgjigjje humanitare ndaj pamjeve jashtëzakonisht trishtuese të refugjatëve në kampet përgjatë kufirit të Maqedonisë, ARNO ndërrmori një projekt afatshkurtër për fëmijët refugjatë. Bashkë me ekipin teatror “ Hije dhe re”, ARNO organizoi disa punëtori për fëmijët migrantë në kufirin e Maqedonisë, në Tabanovc.
Ne dizajnuam një projekt që ishte kulturalisht i përshtatshëm për ta, përdorëm teatrin e artit të hijeve, sepse pamjet vizuele dhe ngjyrat mund të përdoren për shumë histori zbavitëse pa fjalë, e kështu mund të kuptohemi edhe nga kulturat ndryshe nga tonat, ( sfida më e madhe ishte pikërisht mos përdorimi I fjalëve gjatë shfaqeve, sepse përkthimi ishte ose i keq ose i limituar vetëm në fjalë për nevoja urgjente).

Përmes projektit, fëmijët refugjatë u inkurajuan të marrin pjesë në programet e posaçme. Fotografitë dhe punëtoritë që ne ia prezentuam publikut, morën vëmendje të madhe, sepse, teatri i hijeve si mjet, është shumë i aplikueshëm dhe kur përdoret për promovimin e paqes dhe për lidhje ndërkulturore, menjëherë njihet nga qytetarët. Audienca në përgjithësi dhe mediat, reaguan ndaj këtyre fotove dhe u bë presion social ndaj qasjes nacionale që i bëhej krizës së refugjatëve, sepse njerëzit tejkaluan besimet henofobike vetëm duke parë fytyrat e fëmijëve, buqëqeshjen dhe lotët e tyre, përmes fotove të projektit.
Projekti u zhvillua me ndihmën e “Fshati I fwmijwve SOS –Maqedoni”, mbështetur nga kisha Rutgers NY(USA).

<-- wqqd9333 -->
<-- 4539333 --> <-- 4539333 --> <-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- wqqd9333 --><-- 4539333 -->
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
<-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 -->