Зелени идеи

Во 2015 година, АРНО започна со имплементација на проектот насловен како: “Филантропија и одржлив развој во Македонија”. Проектот чија реализација е поддржана од Фондот на браќа Рокфелер (САД) е осмислен да ги промовира концептите на корпоративна општествена одговорност и филантропија, вклучувајќи го и спроведувањето на натпреварот за зелени бизнис идеи во Македонија.
Филантропија преку зелени идеи (PGI) е регионален проект кој го спроведува Balkan Green Foundation, и истиот е поддржан од Фондот на браќата Рокфелер во рамки на програмата за Западен Балкан. Проектот има за цел да ги стимулираа и охрабри иновациите за зелени бизнис идеи идеи на локално ниво и да ја истражи улогата на филантропијата во вклучувањето на локалните заедници кои генерираат зелени бизнис идеи. Зелените бизнис идеи генерирани од заедниците се однесуваат на употреба на локалните ресурси и ревитализација на исчезнувањето на традиционалните производствени синџири и пазари во заедницата.
Покрај АРНО, која е организација одговорна за спроведување на националниот натпревар во Македонија, партнери одговорни за спроведување на националните натпреварири во другите земји се: Partners Albania (Албанија), Форум за граѓански иницијативи/ FIQ(Косово), Фондот за активно граѓанство (Црна Гора), на Tраг Фондација (Србија), а од 2017 година и фондацијата Мозаик (Босна и Херцеговина).
ГОДИШЕН НАЦИОНАЛЕН НАТПРЕВАР
ОД 2015-та кога АРНО почнува со администрирање на натпреварот на национално ниво, Македонија го добива својот прв регионален победник (Наша Добра Земја-Прва кооператива на органски потрошувачи). Во 2016-та повторно имаме македонски победник: Марта Мојсова млада архитектка која основа старап за поправка и редизај на стар мебел (СПИН), и во 2017-та имаме двајца победници: Кристиан Шопов, еко-магионичар кој преку забава пренесува еколошки пораки (Еко илузии) и Јане Заевски кој заедно со својот тим ја основаше платфромаат „Храна за сите“ преку која се продава и донира непродадена храна од угостителските објекти.
Секој од победниците добива подршка од 10 000 долари за имплементација на зелената бизнис идеја, при што АРНО учествува во мониторинг и евалуација на процесот, и дополнително поврзување со други поддржувачи.
ГОДИШЕН РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР
-Натпреварувачи се национални победници од Западен Балкан: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија (три од секоја земја)
– Идеите ги оценува меѓународно независно жири
– Тројца победници добиваат награда од 10.000 долари за да ги имплементираат своите идеи
– Дводневниот натпревар се одржува секоја година во месец јули на различна локација од регионот на Западен Балкан

<-- wqqd9333 -->
<-- 4539333 --> <-- 4539333 --> <-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- 4539333 -->
<-- wqqd9333 --><-- 4539333 -->
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
<-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 --> <-- wqqd9333 -->